Image

Han af vestlig husarabe. Af de tre arter af husaraber har den langt den største udbredelse og findes i det vestlige, centrale og østlige Afrika.

Marekatte
Af /Minden/Ritzau Scanpix.

Husaraber er en slægt af jordlevende afrikanske aber, der regnes for de hurtigste primater. De tilhører marekattene.

Faktaboks

Også kendt som

Erythrocebus (slægt); patas monkeys (engelsk)

Der findes tre arter, som hovedsagelig er udbredt i den tørre Sahel-region:

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn
Tanzania-husarabe Erythrocebus baumstarki Southern patas monkey
Vestlig husarabe Erythrocebus patas Common patas monkey
Abbai-husarabe Erythrocebus poliophaeus Heuglin’s patas monkey

Husaraberne vejer 4-13 kg. Hannerne er omkring dobbelt så tunge som hunnerne. De er slanke, langhalede og langbenede og bygget til at løbe hurtigt; de kan sprinte op til 55 km/t. Mens de fleste aber er sålegængere, er husaraber tågængere, hvilket giver dem større skridtlængde; det er en gangart, der også ses hos fx katte- og hundefamilien.

De er altædere (omnivorer) og har en føde, som består af gummisaft fra akacier (kan udgøre op til 37 % af føden), leddyr (30-40 % af kosten; især myrer og deres æg og larver), blomster, frugt, frø, blade, små øgler samt fugleæg og -unger.

Husaraber lever i flokke på 7-56 medlemmer. En flok indeholder typisk en enkelt voksen han samt talrige hunner og deres afkom.

Hunner går drægtige i ca. 24 uger. Under drægtigheden ændrer de udseende; deres næse samt hår over øjnene og på ørerne skifter fra sort til hvid eller lyserød. De får én unge ad gangen. Hunnerne i en flok hjælper hinanden med ungerne, og ungerne bliver båret af hunner, som ikke er deres egne mødre, i ca. 25 % af dagtimerne.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig