Mus er en underorden af gnavere bestående af syv familier i ca. 300 slægter med næsten 1150 arter. Det er langt den mest talrige underorden af pattedyr, og mere end en fjerdedel af alle pattedyrarter hører til musene.
Faktaboks
- Videnskabeligt navn
-
Myomorpha (underorden)
Et fælles karaktertræk er udformningen af kæbemuskulaturen samt kindtandsforholdene, idet der aldrig er mere end én mælkekindtand. Mus er generelt små dyr; kropslængden varierer fra 4 til 48 cm, vægten fra 6 g til 2 kg. De er landlevende og udbredt på alle kontinenter undtagen Antarktis.
Mus findes på stort set alle typer af levesteder, fra tundra til ørken, dog med undtagelse af visse ekstreme højarktiske og højalpine områder. De fleste musearter lever på jordoverfladen, visse i træerne eller underjordisk. De er oftest den dominerende gruppe af småpattedyr i et økosystem og udgør et betydningsfuldt led i de fødekæder, der leder til de store rovdyr og rovfugle.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.