Stillitsen er en lille, ca. 14 cm lang, farvestrålende finke, som er udbredt i Europa mod nord til det sydlige Sverige og Norge og herfra mod øst til Centralasien og Himalaya. Indførte bestande findes i Australien og New Zealand. I Danmark er den ret almindelig.
Faktaboks
- Videnskabeligt navn
-
Carduelis carduelis
- Også kendt som
-
stillids
- Etymologi
- Navnet kommer via middelhøjtysk stigelitz, fra slovensk ščegljec. Det er et lydefterlignende ord.
Den lever i åbne områder med buske og spredte træer. Der skal helst være god forekomst af tidsler og andre flerårige urter, hvis frø er en vigtig fødekilde. Så vidt vides består den danske bestand både af stand- og trækfugle; desuden besøges landet af en del træk- og vintergæster, formentlig fra Sydskandinavien.
Kommentarer (3)
skrev Thomas Kyhn Rovsing Hjørnet
Hvad er årsagen til, at navnet "stillids" anvendes her, når "stillits" samtidig angives som det officielle navn?
svarede Morten Frederiksen
Tak for spørgsmålet! Det er sådan at fuglen i følge retskrivningsordbogen hedder stillids, mens navnet i følge Dansk Ornitologisk Forenings navneudvalg staves stillits. Vi har nu besluttet at følge fagfolkene og har tilrettet artiklen, så opslagsordet er 'stillits'.
svarede Thomas Kyhn Rovsing Hjørnet
Tak for forklaringen!
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.